Felső-Mátrai Általános Iskola
Környezetünk
Megjelent: 2008. április 25.

Az iskola környezete, a település földrajzi elhelyezkedése

Mátraszentimre Önkormányzata hat nyugat-mátrai település életét, mindennapjait szervezi, irányítja.

Az állandó lakosok száma kb.550 fõ, akik a községet alkotó hat különálló településrészen élnek.

A település-együttes részei:

 Mátraszentimre

 Mátraszentlászló

 Mátraszentistván

 Galyatetõ

 Bagolyírtás

 Fallóskút

A Felsõ-Mátra településeinek együttese Heves megye nyugati szegletében, a Nógrád megyei határhoz néhány km-re helyezkedik el. A legközelebbi falu 25 km-re, a legközelebbi város – Gyöngyös, amely egyben a kistérség központja is – 32 km-re található.

Magyarország legmagasabban fekvõ, lakott települése vagyunk.

Galyatetõ tengerszint feletti magassága 960 m, Mátraszentimre 800 méteren, a Nyugat-Mátra hegyvonulatának magasabb hegyein, illetve az azokat elválasztó völgyekben fekszik.

Az elszórtan elhelyezkedõ települések 3-10 km-re helyezkednek el egymástól, illetve a központi településtõl. Mondhatjuk tehát, hogy ezek Mátraszentimre több kilométerre lévõ külterületei. A szétszórtságból adódóan a közúthálózat meghaladja a 47 km.

Községünk turisztikai központ, jelentõs téli sportolási lehetõségekkel. Csodálatos természeti környezete és gyógyító hatású levegõje is hozzájárul ahhoz, hogy országosan elismert, közkedvelt és népszerû üdülõhely legyen.

A munkaképes lakosság nagy része az idegenforgalomból él, a munkanélküliség nem számottevõ.

A fenntartott oktatási intézmény szlovák nemzetiségi nyelvet oktató, kislétszámú, összevont iskolai osztályokkal és óvodai csoportokkal mûködik. Beiskolázási területe egybeesik a település-együttes közigazgatási határával, melyet a képviselõ testület 2006-ban állapított meg.

Az intézmény fogad továbbá gyógyulni vágyó, légúti megbetegedésben szenvedõ gyermekeket is az ország minden területérõl. Jelenleg is vannak diákok, akiknek a szülei a gyermekük betegsége miatt költöztek a településre, s az egészséges, friss, atkamentes levegõtõl várják gyermekeik gyógyulását.

Az iskolás és óvodás gyermekeket a kanyarokkal tûzdelt hegyi utakon a falugondnoki szolgálat autóbuszával szállítjuk Mátraszentimrére, illetve a tanítás végén haza. Noha az intézmény nem körzeti iskola, a település szétszórtságából adódóan tulajdonképpen körzeti feladatokat lát el, mert 5-10 km-es körzetbõl utaztatjuk a gyermekeket az iskolába.


<<<<<<< article_fulltext.tmpl

=======
>>>>>>> 1.6
Hírlevél-feliratkozás
Szavazás

Szerettek iskolába járni?

  • Igen
  • Nem
  • Mi az, hogy iskola?
Minden jog fenntartva. Felsõ-Mátrai Zakupszki László Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda. 2008. Az anyagok másolásához, a forrás és hivatkozási link feltüntetése esetén hozzájárulunk.