Felső-Mátrai Általános Iskola
IKT eszközök segítségével a mátraszentimrei oktatás fejlõdéséért
TIOP pályázat
Megjelent: 2010. november 23.

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0996 pályázat:
„IKT eszközök segítségével a mátraszentimrei oktatás fejlõdéséért”

Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különbözõ eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok a tananyagot az érzékelés, a megfigyelés számára megragadhatóvá tenni. Nehézséget okozhat, amikor a megtanítandó tananyag jellegzetessége ezt nem teszi lehetõvé. Jó lehetõséget biztosít a diákok számára, ha szimuláció útján vizuálisan is információt szerezhetnek környezetükrõl, illetve, ha interaktív módon tudnak részt venni az oktatás folyamatában.

 

Interaktív oktatás?...Miért?

Mindannyian egy gyorsan fejlõdõ világban élünk és mindehhez alkalmazkodnunk kell a diákoknak is. Ahhoz, hogy a mindenkori elvárásoknak megfeleljünk, nekünk is folyamatosan változnunk kell.

Az oktatásnak ezen módja motiválja a tanulókat, megfelel mások és a rohanó világ elvárásainak, ahol a kép, a hang és az interaktivitás fontos szerepet játszik.

Az interaktív tábla szerepérõl

Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különbözõ IKT (Információs és Kommunikációs Technológia) eszközök segítségével próbálják a pedagógusok a tananyagot az érzékelés, a megfigyelés számára megragadhatóvá tenni. Nehézséget az okozhat, amikor a megtanítandó anyag jellegzetessége ezt nem teszi lehetõvé. Jó lehetõséget biztosít a diákok számára, ha szimuláció útján vizuálisan is információt szerezhetnek környezetükrõl, illetve, ha interaktív módon tudnak részt venni az oktatási folyamatban.

Az interaktív tábla használatával a tanórák szórakoztatóbbak lehetnek, a diákok és pedagógusok egyaránt motiváltabbakká, az órák frontálissága együttmûködõvé válhat.

Az interaktív tábla olyan, a pedagógiai folyamatban is jól hasznosítható eszköz, amely egy szoftver segítségével kapcsolja össze a táblát úgy egy számítógéppel (és projektorral), hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges lesz, illetve a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetõvé válnak.

Az embereket befolyásolja mások viselkedése, más emberek reakciója hatást gyakorol arra, ahogyan gondolkodunk, cselekszünk. A többiek gondolatai, érzései, viselkedése által gyakorolt hatás többnyire pozitív és helyénvaló. Mindezt az oktatásra vetítve elmondhatjuk, hogy az osztály, illetve egy-egy csoport tagjainak kölcsönös interakcióiból, egy kollektív bölcsesség adódhat.
A magyar pedagógiában a kompetencia alapú tanulás új irányvonalakat mutat, a tudás alapú társadalom eléréséhez meg kell tanulni megosztani a tudást, csoportban dolgozni, együttmûködni. Az interaktív tábla használatával mindez könnyebben elsajátítható.

Mátraszentimre Község Önkormányzata ezért pályázott a:

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0996 kiírására.

A benyújtott pályázat címe: „IKT eszközök segítségével a mátraszentimrei oktatás fejlõdéséért”

A megpályázott eszközök:

2db. tantermi csomag.
Csomagonként:

  • 1db interaktív (digitális) tábla
  • 1db. laptop
  • 1db. projektor

Ezen túlmenõen egy un. alkalmazás szerver, ami egy nagy teljesítményû asztali számítógép (4 GB RAM, 500 GB HDD).

Valamint az épületen belül egy Wi-Fi rendszer kiépítése.

A pedagógusok egy 10 órás tanfolyamon sajátítják el az eszközök használatát.


<<<<<<< article_fulltext.tmpl

=======
>>>>>>> 1.6
Hírlevél-feliratkozás
Szavazás

Szerettek iskolába járni?

  • Igen
  • Nem
  • Mi az, hogy iskola?
Minden jog fenntartva. Felsõ-Mátrai Zakupszki László Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda. 2008. Az anyagok másolásához, a forrás és hivatkozási link feltüntetése esetén hozzájárulunk.